WWF Earth Hour Run: sponsorloop door de binnenstad voor meer bos

Amsterdam, dinsdag 3 maart 2020 – Op zaterdag 28 maart is het weer Earth Hour. Van Sydney tot Moskou en van Amsterdam tot Brasilia doen miljoenen mensen van 20.30-21.30 lokale tijd een uur het licht uit. Ze geven hiermee een krachtig signaal dat meer actie nodig is voor natuur en klimaat. Het nationale ‘switch-off moment’ is in het centrum van Utrecht. Nieuw dit jaar is de Earth Hour Run van het Wereld Natuur Fonds. Honderden sportievelingen rennen 1, 5, of 10 kilometer in het donker langs de Utrechtse grachten. Ze komen in actie om geld op te halen voor nieuwe aanplant en betere bescherming van bossen, waar dieren en mensen wereldwijd van afhankelijk zijn.

De urgentie is groot. Per minuut verdwijnen wereldwijd 30 voetbalvelden aan bos. Dit probleem is de afgelopen periode extra zichtbaar geworden door de verwoestende bosbranden in Australië die verband houden met de opwarming van de aarde. Internationale maatregelen tegen klimaatverandering zijn hard nodig en bossen zijn van groot belang in de strijd tegen de klimaatverandering.

Nationaal switch off
Om 20.30 uur doet Harm Edens, WWF-ambassadeur, het licht uit op het Stadhuisplein in Utrecht en dit is tevens het startsein voor de 5 en 10 kilometer sponsorloop. “Eén uur lang nadenken over de toekomst van de aarde is zeer welbestede tijd. En als het daarbij een beetje donker is, gaat het nadenken nog veel beter”, zegt Edens. De 1 kilometerrun om 20.00 is een speciale Run voor kinderen van 6 tot 12 jaar: zij rennen samen met WWF-ambassadeur Janouk Kelderman om geld op te halen voor de jaguar in Brazilië, die steeds meer in het nauw is doordat zijn leefgebied verdwijnt. De 10 kilometer route gaat langs de plek waar tot voorkort de iconische 170 jaar oude rode beuk stond. De beuk was helaas uitbehandeld en is afgelopen maand gekapt. Om de takken van de boom een tweede leven te geven, zijn deze gebruikt om de medailles voor alle deelnemers van te maken. Voor toeschouwers is er rond de Earth Hour Run een leuk en divers programma, voor jong en oud van alles te beleven met het thema natuur, bossen en klimaat.

Klimaatverandering
Earth Hour begon in 2007 in Sydney als kleinschalige actie die aandacht vraagt voor klimaatverandering. In de jaren daarna is het uitgegroeid tot ’s werelds grootste beweging voor bescherming van de natuur. Vorig jaar namen vele miljoenen mensen, bedrijven en organisaties deel in meer dan 180 landen en gebieden. Ook in Nederland is Earth Hour uitgegroeid tot een begrip. WWF is de drijvende kracht achter Earth Hour, en inmiddels worden in het hele land spontaan evenementen georganiseerd; van akoestische concerten tot intieme candle light dinners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *