12x Tips voor beginnende hardlopers

12x Tips voor beginnende hardlopers

Het is weer januari, de tijd voor goede voornemens, gezonder leven en sporteren. Vast in het rijtje met sportieve bezigheden staat hardlopen. Even de inspanningen van de dag los schudden, aan je conditie werken en bovendien wat kilotjes afvallen. Wij geven je praktische tips om goed te beginnen met hardlopen. Zo kun je er echt een succes van maken en houdt je het langer vol dan alleen de maand februari. Feitje: je hebt ongeveer 21 tot 40 dagen nodig om iets tot een nieuwe gewoonte te maken, dus houd vooral vol wanneer je het even tegenzit.

Tip 1: hardloopschoenen zijn belangrijk

Het zal je misschien verbazen, maar hardloopschoenen zijn niet vanzelfsprekend. Nog steeds lopen heel veel Nederlanders hard zonder hardloopschoenen. Ze sporten vaak op sneakers, maar deze ‘sportschoenen’ zijn natuurlijk nog geen hardloopschoenen. De grootste verschillen zitten hem in de schokabsorbtie. Alle klappen bij het neerkomen komen dus direct op je knieen terecht. Kies voor hardloopschoenen met een dikke zool. Dit hoeven niet de duurste te zijn, zolang ze maar specifiek bedoeld zijn om op hard te lopen. Een goed beoordeelde webwinkel voor hardloopschoenen is Hardloopshop.nl. Je leest de Hardloopshop reviews via Goedbeoordeeld.nl.

Tip 2: eerst de gewoonte, dan de spullen

Naast de hardloopschoenen is de rest van jouw uitrusting eigenlijk niet heel belangrijk. Zorg er daarom voor dat je de eerste 21 tot 40 dagen doorkomt. Kies ervoor om jezelf steeds te belonen wanneer je het langer volhoudt. Op die manier geef je niet onnodig geld uit voor het geval je het niet langer dan een maand volhoudt.

Tip 3: rustig opbouwen is cruciaal

Hardlopen is een sport die veel vraagt van het lichaam. Je zult merken dat hardlopen zorgt voor veel schokken op het lichaam, wat een zware belasting kan zijn. Ook vergt hardlopen veel van de conditie, dus bouw het rustig op. Start met een korte route, en maak deze route elke training een beetje langer. Kies ervoor om weer te trainen zodra de vorige spierpijn over is. Ga je te snel weer trainen, dan overbelast je daarmee je spieren. Let op: heb je overgewicht, kies er dan voor om eerst wat gewicht te verliezen door wandelen, cardiotraining of zwemmen. Deze sporten sparen je gewrichten en gaat je spieren en pezen niet direct maximaal belasten wanneer je begint met hardlopen.

Tip 4: combineer hardlopen met wandelen

Leg de lat, zeker in het begin, niet te hoog en luister goed naar de lichaam. Zorg ervoor dat je op tijd reageert op signalen van je lichaam. Je mag het hardlopen gerust combineren met wandelen. Sta niet teveel stil, maar blijf lopen om de spieren in beweging te houden. In het begin is het sowieso slim om altijd aan het einde nog even te wandelen om de verzuurde spieren los te maken.

Tip 5: bespaar op jouw hardloopspullen

Online hardloopkleding en hardloopschoenen bestellen kan erg goed online. Je kunt de verschillende merken en modellen goed vergelijken en hebt het vaak de volgende dag al in huis. Lees vooraf wel altijd even de sportwinkel beoordelingen van de webwinkel waar je wilt kopen. Op die manier kun je betrouwbaar online hardloopkleding en hardloopschoenen kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *