Mud runs en obstacle runs

Wil je vitaal worden of blijven, maar je hebt een hekel aan hardlopen? Dan is een mud run of obstacle run misschien wel iets voor je. Binnen de hardloopsport is dit een snel aan populariteit winnende discipline. Dat is ook niet zo raar want het is een actieve, uitdagende manier van bewegen, geschikt voor mannen en vrouwen.

 

Wat is het?

Ook al zijn het twee namen, er is eigenlijk geen verschil tussen een mud run en een obstacle run. Als het competitief is, dus met een wedstrijdelement, wordt meestal de naam obtacle run gebruikt. Terwijl je de naam mud run eerder ziet bij een recreatieve run. De obstakels zijn divers: je rent door modder, springt over water, klimt in een touw, klautert over een wand en worstelt je door, of over een net. Om vervolgens naar het volgende obstakel te sprinten. Zowel voor mannen en vrouwen is dit een geweldige manier van sport en beweging.

 

Moet je een goede conditie hebben?

Je gebruikt alle spiergroepen bij deze vorm van sport. Dus niet alleen hardlopen, maar ook zul je krachten verspelen door het klauteren en klimmen. Het hebben of opbouwen van enige fitheid en conditie is wel prettig. Maar gelukkig zijn er vele soorten runs, van kort tot lang en van licht tot zeer zwaar. Korte runs zijn meestal tussen de 5 en 15 kilometer. Lange runs zijn boven de 15 kilometer. Dus al naar gelang je conditie kies je de run die voor jou het meest geschikt is.

 

Voorbereiding

Ten eerste heb je goede kleding en schoenen nodig. Omdat je vaak nat wordt en veel zweet, is luchtige kleding die snel droogt aan te bevelen. Dus geen katoenen kleding. Om de obstakels beter over te komen kun je handschoenen gebruiken. Doe je het heel vaak dan is kniebescherming ook niet onverstandig. ’s Winters moet je een extra ademend jack aandoen. De conditionele voorbereiding kan bestaan uit hardlopen en zwemmen. Ook fietsen is goed. Daarnaast is één of twee keer per week een uurtje krachttraining in de sportschool aan te raden. Heb je geen tijd of zin om naar de sportschool te gaan, dan kun je thuis ook heel goed volgende oefeningen doen: push upps pull ups en squads. Heb jij nog aanvullende tips of opmerkingen dan hoor ik ze graag!

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *