Hardlopen is gezond, maar kan ook blessuregevoelig zijn

Hardlopen is gezond omdat het hele lichaam in actie moet komen om zichzelf voort te bewegen. Niet alleen de boven en onderbenen worden intensief gebruikt bij hardlopen, ook de buikspieren en bovenlijf wordt sterker. Als je begint met hardlopen kun je ook allerlei plekken spierpijn krijgen zoals je vast ooit weleens gemerkt hebt. Het is daarom aan te raden om een goed hardloopschema voor beginners te kopen of gratis te downloaden. Hardlopen is ook gezond omdat je hart aan de bak moet, het moet sneller pompen om de zuurstof in je bloed op alle plekken in je lichaam te transporteren. Je gaat sneller ademen omdat je lichaam meer zuurstof nodig heeft. Dit proces waarbij je hart harder moet werken is gezond! Er zijn ontzettend veel wetenschappelijke studies gedaan die aantonen dat regelmatig sporten zeer veel gezondheidsvoordelen heeft.

Voordelen van hardlopen

Daarnaast heeft hardlopen ook ontzettend veel praktische voordelen. Denk aan lopen waar je wilt wanneer je wilt. Ga je een tijdje naar het buitenland of op vakantie, neem je schoenen mee en verken de omgeving tijdens het sporten. Hardlopen kan op jouw eigen tempo. Het is natuurlijk leuk om met een groep te lopen, maar als je rustig aan op je eigen tempo wilt beginnen, dan kun je altijd alleen een stuk gaan lopen. Hardlopen kost weinig tot niets. Je moet goede hardloopschoenen hebben en that’s it. Mooie broekjes of shirtjes voor de fanatieke hardlopers zijn leuk, maar echt geen must als je wilt beginnen met hardlopen. Kortom, hardlopen is laagdrempelig en is voor iedereen. Als je rustig wilt beginnen of het niet vol kunt houden, kun je altijd een stukje wandelen en daarna weer gaan joggen.

Hardloopblessure voorkomen

Hardlopen kan best wel blessuregevoelig zijn, maar dit heeft vaak ook te maken met hoe je het aanpakt. Zorg dat je altijd gaat hardlopen op echte hardloopschoenen, bespaar daar niet op. Ga naar een speciaalzaak en laat gratis je voeten opmeten, zodat je een mooie, degelijke schoen kunt uitkiezen die bij jouw voet past. Doe altijd een warming-up voordat je echt begint met rennen. Dit kan bestaan uit een stukje wandelen of langzaam joggen en rekken of strekken. Als je warm bent kunt je versnellen tot het gewenste tempo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *