Tennissen tijdens de winterstop

Waarschijnlijk weet je wel dat je voor een goede tennis techniek en voor het voorkomen van blessures, de juiste tennisschoenen heren of dames nodig hebt en een geschikte tennisracket moet uitkiezen. Waar echter ook nog verschillen in zijn, zijn tennisballen. Voor een ongetraind oog ziet elke tennisbal er hetzelfde uit: meestal geel kleurig en altijd dezelfde diameter. Maar als je een aantal tennisballen eens goed vergelijkt zal je snel weten dat er wel belangrijke verschillen kunnen zijn. Er zijn gasgevulde en drukloze tennisballen, we vertellen je er hier meer over.

Gasgevulde ballen
Een tennisbal met gas heeft de eigenschap goed te kunnen stuiteren. Dat komt omdat de druk langs de binnenkant groter is dan de atmosferische druk op de buitenkant van de bal. Deze ballen zijn ideaal voor het spelen van wedstrijden en toernooien. Het voordeel van het drukverschil, is dat de tennisballen comfortabeler aanvoelen. De speler heeft met deze tennisballen meer controle over de bal en kan makkelijker een effect eraan geven. Ook is er minder kans op blessures. Een nadeel is dan weer het kwaliteitsverlies doordat de druk minder zal worden.

Meestal worden gasgevulde ballen in langwerpige kokers oftewel ballenblikken verkocht. Om de ballen in vorm te laten komen zodat ze optimaal kunnen stuiteren, wordt er aangeraden het ballenblik een tijdje op voorhand al te openen.

Drukloze ballen
Bij deze ballen is de druk aan de binnenkant gelijk aan die van de buitenkant van de bal. Daardoor blijft de hardheid hetzelfde en kan de bal langer meegaan. Alleen na langdurig gebruik kunnen de tennisballen slijten, waardoor de kwaliteit minder kan worden. Drukloze ballen wordt over het algemeen gebruikt bij tennislessen omdat ze goedkoper zijn. Deze ballen voelen zwaarder of harder bij het spelen en de tennisser zal dus meer kracht op het tennisracket moeten zetten. Hierdoor is er meer belasting van de arm en is de kans op blessures groter. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *