Het hardloopseizoen komt er weer aan


De zon komt weer tevoorschijn en de temperaturen lopen langzaam maar zeker weer op. In het begin van maart krijgen veel mensen weer last van hardloopkriebels. We willen er natuurlijk strak bijlopen in de zomer en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen, de conditie is bovendien ook niet top meer na al die feestdagen. In dit artikel geven we je dan ook graag een aantal tips om het hardlopen op een verantwoorde manier weer op te pakken.

Loop niet te hard van stapel
Het is belangrijk dat je niet te hard van stapel loopt. Natuurlijk is het erg goed om met een fanatieke instelling te beginnen, maar waarschijnlijk heb je lang niet meer hardlopen. Als je niet rustig opbouwt dan is de kans, vooral bij hardlopen, groot dat je een blessure oploopt. Bekende blessures onder hardlopers zijn: shin splints, lopersknie en hielspoor. Bij een blessure lig je er minimaal voor een aantal weken weer uit en is een aantal bezoeken aan de fysiotherapeut vaak ook onvermijdelijk.

Zorg voor goede schoenen
Sommige sporters willen het hardlopen eerst weer even proberen. Ze vragen zich af of ze het wel leuk vinden of het wel vol kunnen houden. Op het aanschaffen van een paar goede hardloopschoenen ligt dan ook niet de prioriteit. Toch is lopen op je oude gymschoenen beslist niet de oplossing! Hardloopschoenen zijn speciaal ontwikkeld om de klap, drie keer je lichaamsgewicht bij elke stap, op te vangen. In je oude gymschoenen zit beslist niet dezelfde structuur en ze zijn niet ontwikkeld voor het hardlopen. Heb je toch niet het geld om meteen dure schoenen aan te schaffen? Probeer dan de schoenen te lenen van een kennis of familie lid. Ik raad je wel aan om zo snel mogelijk eigen schoenen aan te schaffen, want hardloopschoenen gaan door de regel heen maximaal 1,5 jaar mee.

Zet hem op

Ik hoop dat je deze tips meeneemt in het weer oppakken van het hardlopen. Ik wens je veel succes en ik trek zelf ook maar weer eens de schoenen aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *