Je bewegingsapparaat helpt je letterlijk om vooruit te komen in het leven. Dus hoe vervelend is het als je klachten hebt in spieren of gewrichten, die een belangrijk onderdeel daarvan zijn. Je wordt beperkt in je mobiliteit en loopt de hele dag met pijn. ’s Nachts lig je te draaien in je bed, omdat je geen goede houding kunt vinden. Kortom, er moet iets gebeuren. Je huisarts zal je al snel doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Die is namelijk gespecialiseerd in het behandelen van bewegingsklachten. Maar ook zonder verwijzing kun je bij fysiotherapie Amersfoort terecht. Er zijn verschillende soorten fysiotherapeuten. Sommigen richten zich namelijk op specifieke doelgroepen, zoals ouderen, sporters of kinderen.
Maar ze hebben allemaal één doel: jou zo optimaal mogelijk laten bewegen zonder pijn.
Je klachten in kaart brengen
De eerste afspraak is altijd een kennismaking. De therapeut wil weten wie jij bent en welke klachten je dagelijks leven belemmeren. Door het stellen van nauwkeurige vragen probeert hij of zij de oorzaak van je klachten te achterhalen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek om vast te stellen waar het probleemgebied precies zit. Al deze bevindingen worden genoteerd en de therapeut zal samen met jou een behandelplan opstellen. Zo weet je waar je de komende tijd aan gaat werken om van die vervelende pijn af te komen. Een behandelplan is heel persoonlijk. Het is afgestemd op je leeftijd, conditie en de aard van je klachten.
Oefening baart kunst
Naast behandeling door de therapeut om je pijn te verminderen en je mobieler te maken, zoals massages of dry needling, zul je ook moeten oefenen. Je krijgt oefeningen die zorgen dat je lichaam weer sterk en soepel wordt. Hierdoor zul je minder last hebben van pijn- en bewegingsklachten. Sommige oefeningen doe je in de fysioruimte, omdat je daarvoor een apparaat nodig hebt. Andere oefeningen doe je thuis. Juist door het regelmatig oefenen bereik je het meeste resultaat. In sommige fysiopraktijken kun je ook in een groep oefenen. Dat doe je dan meestal samen met mensen die dezelfde klachten hebben als jij. Het is motiverend en ook nog eens gezellig om er samen voor te gaan. Want uiteindelijk wil iedereen toch zonder pijnklachten lekker kunnen bewegen.
Het kan soms lastig zijn om je klachten in kaart te brengen en daar kan een fysiotherapeut je goed bij helpen. Ook kan je veel oefeningen meekrijgen voor thuis, zodat je zelf je herstel kan bevorderen. Ik doe ze zelf nog steeds een aantal keer per week!
Ik heb ook al een tijdje last van mijn rug en zou graag mijn klachten in kaart willen brengen. Volgende week heb ik een afspraak bij de fysiotherapeut. Hopelijk krijg ik ook oefeningen die ik thuis kan doen om te werken aan een snel herstel.
Je klachten in kaart brengen is in ieder geval de beste eerste stap. Oefeningen uitproberen en naar je lichaam luisteren is daarnaast erg belangrijk. Ik merk ook gelijk wanneer oefeningen niet passen, daarnaast probeer mijn oefeningen ook op te bouwen.
Je klachten in kaart brengen is een belangrijkste eerste stap. Zo weet je welke behandeling het beste bij je past. Zelf heb ik ook gemerkt dat het belangrijk is om de oefeningen van de fysiotherapeut thuis te herhalen. Dit heeft mijn herstel ook bevorderd.