Foam rollers

Foam roller: wat is het?

Een foam roller ziet er misschien een beetje gek uit als je niet weet wat je er eigenlijk mee hoort te doen. Hieronder leggen we het je uit.

Waarom een foamroller gebruiken?

Je geeft jezelf na een training of workout een heerlijke sportmassage met een foamroller. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en verbetert de rekbaarheid van je spieren. Je verzorgt je spieren op een aangename manier door er met een foamroller overheen te gaan en je loopt minder risico op blessures en hebt minder last van spierpijn. Ook verbeteren je sportprestaties.

De beste vriend van elke sporter!

Ervaren en gevorderde sporters doen er goed aan om een foamroller te kopen die bij hun niveau past. Je zult echt merken dan je spieren soepeler worden als je hem onderdeel maakt van elke warm up en cooling down!

Spierspanning eenvoudig verminderen

Door een foamroller te gebruiken kun je spierspanning in je lichaam verminderen. Overbelaste spieren verkrampen en door druk uit te oefenen op de spierknoop kan deze weer ontspannen.

Voorbereiden op een training

Als je tijdens je warming up een foamroller gebruikt dan verklein je de kans op blessures. Tijdens de training kun je hem naast grondoefeningen gebruiken bij een aantal oefeningen die helpen om je mobiliteit en stabiliteit te verbeteren.

Welke hardheid heb ik nodig?

Het devies luidt: hoe zachter, hoe aangenamer. Het wordt afgeraden om hard foam te gebruiken bij het losmaken van spierknopen omdat dit een pijnlijke ervaring kan zijn. Dit type foam is zeer geschikt om de nek en onderrug mee los te maken.

Is dit de eerste keer dat je een roller gaat gebruiken? Kies dan voor een zachte variant. Bij enige ervaring kun je het beste kiezen voor een harde variant.

Harde foamrollers zijn duurzamer dan zachte omdat bij regelmatig gebruik er deuken in het materiaal kunnen ontstaan en zo verliest de roller zijn effect.

Welke lengte is geschikt?

Gangbaar is ongeveer tussen 30 cm en 1 meter. Met een lange roller heb je veel gebruiksgemak omdat je hier sneller mee kunt werken en je beide benen of hele rug mee kunt nemen. Kleine rollers zijn dan weer eenvoudig om mee te nemen.

Alternatieven

Je kunt ook kiezen voor een massagestick, met twee handvaten en in het middel wieltjes. Deze rol je over je spieren en zo zorg je voor een verbeterde bloedsomloop en een versnelde afvoer van afvalstoffen. Een massagebal is fijner en kleiner dan een foamroller en is perfect om kleinere gebieden masseren en die vervelende spierknopen gericht aan te pakken. Sommige ballen zijn voorzien van noppen, deze zorgen voor extra doorbloeding en ontspannen je spieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *