Een krachttraining voor thuis in elkaar zetten doe je zo

Een krachttraining voor thuis in elkaar zetten doe je zo

Hulpmiddelen handig of juist niet? Het is geen geheim dat een thuistraining makkelijk kan zonder gewichten of andere hulpmiddelen, maar is dat ook de beste optie. Om puur lichaamsgewicht te gebruiken is goed voor de beginners, dan gaan we veel aan de slag met oefeningen zoals opdrukken, optrekken, dips en situps. Maar door middel van equipment artikelen zoals een fitness bankje of dumbells kunnen we de focus meer leggen op losse spieren in plaats van compound oefeningen waar we een hele groep spieren pakken. Voor een beginner zouden we dus compound oefeningen met lichaamsgewicht aanraden maar voor lange termijn om maximale spiergroei te stimuleren zeker dumbells en een fitnessbank gebruiken. Krachttraining voor beginners bestaat vooral uit de houding onder controle krijgen. 

Welke manier van trainen werkt het beste voor thuis?

Net zoals in de sportschool is een gestructureerde training het beste, weet van te voren wat je gaat trainen en hoe vaak. Het beste werkt een weekschema. De spieren die je traint hebben voornamelijk rust nodig om te herstellen, die rust niet geven is onhandig, de kans op blessures stijgt en de maximale spiergroei kan je wel vergeten. Wil je alleen schouders trainen thuis, wissel deze dan per dag met andere spiergroepen trainen zoals borst en rug. Je kunt zelf combinatie maken per spiergroep, waarbij veel sporters kiezen voor 2 spiergroepen per keer. Bij de schouders worden in de sportschool vaak gekozen om de benen daarnaast te trainen. Biceps en rug en de combinatie triceps en borst worden veelal gebruikt. Anderen zweren weer bij andere combinaties, uiteindelijk gaat het erom dat je zelf doet waar je je lekker bij voelt. Eén spiergroep trainen is voor korte termijn wellicht handig maar voor lange termijn heb je de rest van de spieren ook nodig. Daarbij is rust ook belangrijk en kun je dus goed gebalanceerd te werk gaan. 

Tijdens de training

Trainen kan op verschillende manieren met verschillende setjes. Je kan er voor kiezen om 3x een setje van 12 herhalingen te doen of 5 setjes te doen met een herhaling van 6 met een zwaarder gewicht. Deze 2 soorten stimuleren beide een andere manier van trainen. De eerste voor een groei van spieren en de 2e manier voor een stimulatie in het sterker worden. De keuze is aan jou of je snel groter wil worden of meer gewichten wil tillen. Wat vooral van groot belang is, is dat je de oefeningen goed uitvoert en niet direct te zwaar gaat trainen. Als je eenmaal de foute manier van trainen hebt aangeleerd, is het moeilijker om daar weer vanaf te stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *