Spierpijn voorkomen na het sporten

Spierpijn, een van de meest irritante dingen die je kunnen overkomen na het sporten. Hoe kan het dat je spierpijn krijgt? Hoe werkt dat? En hoe kun je de spierpijn voorkomen? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het minder erg te maken. Die dingen staan hieronder!

Spierpijn 

Wat is spierpijn en hoe kom je eraan? Spierpijn is een soort ophoping in je lichaam aan afvalstoffen, met name melkzuur. Door deze ophoping krijg je de pijn, kramp en het stijve gevoel in je lichaam wat ze noemen: spierpijn. Drie vormen van spierpijn staan hieronder om spierpijn te voorkomen zul je nog verder moeten lezen!

Acute spierpijn is de spierpijn die je voelt als je aan het sporten bent, die verzuring in je benen of de kramp die ineens in je kuitschiet. Hou je rekening met de grenzen van je lichaam en train niet te diep in de verzuring. Zoek de grens op, maar ga niet over die grens heen. Zo voorkom je de spierpijn en de eventuele blessures. 

Spierpijn door kneuzing of scheuring is de beschadiging aan je spieren die komt na een onschuldig ongelukje. Het is hierbij belangrijk om je rust te nemen en soms misschien wel even te stoppen met sporten. Je wil geen ergere blessure! Als de pijn aanhoudt na het stoppen, dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts of fysiotherapeut. 

Verlate spierpijn voorkomen met een massage gun

Verlate spierpijn is de spierpijn ná het sporten. Dit duurt een paar dagen en soms wel een week. De verlate pijn voel je vaak pas na 24 uur. De ergste spierpijn komt na ongeveer 48 uur. Wanneer je voor, tijdens en na het sporten gebruik maakt van een massage gun zal je het grootste deel van de spierpijn al voorkomen. Een massage gun is namelijk niet voor niets immens populair. Door je spieren goed op te warmen en lost te masseren is dit echt een helpende hand tegen gespannen en stijve spieren.

Verminder en voorkom de spierpijn

Als je gaat sporten is het belangrijk te starten met een warming-up en te eindigen met een cool-down. Zo maak je spieren vast losser voor je intensief gaat sporten. Met een cool-down werkt dit andersom. Het laat je lichaam afkoelen. Dit is de belangrijkste tip op de spierpijn te voorkomen.

Creëer een sport routine. Het is belangrijk dat je lichaam regelmaat heeft. Jij hebt dat nodig in het dagelijkse leven en zo hebben jouw spieren dat nodig met beweging. Wanneer je regelmaat hebt, zijn je spieren meer gewend aan de bewegingen en kun je spierpijn voorkomen. 

Na het sporten is het goed om een warme of een koude douche te nemen. Dit helpt flink om spierpijn tegen te gaan. Massages na het sporten zijn ook goed. Een massage gun is tegenwoordig dé manier om spierpijn te voorkomen. 

Eiwitten houden je spieren sterk en gezond. Eiwitten zorgen ook voor de spieropbouw. Ze ondersteunen het herstel van je spieren na de overbelasting. Door eiwitrijk eten verminder je de spierpijn. Kip, kalkoen, eiwitshakes, vis, kwark en natuurlijk ei zitten boordevol eiwitten.

Tijdens het sporten moet je letten moet op je houding. Achter de computer; hou je schouders recht en je torso in een rechte lijn. Ontspan je ook, dit helpt. Het is ook goed om soms even weg te lopen van je werkplek. Van dat zitten de hele dag wordt niemand blij!

Er zijn dus genoeg tips om spierpijn te voorkomen. Het vergt wel wat energie en moeite. Als jij deze tips niet goed gebruikt en uitvoert, zullen de tips ook niet helpen. Denk aan de tips voor het sporten, maar ook na het sporten. Goede beweging en goede voeding zijn de sleutel. Ook belangrijk om je mindset goed te zetten. Zoals gezegd: je moet het willen, anders kom je er niet. En zo werkt dat met alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *