Met welke snelheid hardlopen?

Hoe hard iemand loopt verschilt per persoon. Het ligt grotendeels aan de fitheid van de persoon, de ervaring en de conditie. Vooral de ervaring met hardlopen maakt een groot verschil. In het begin heeft iedereen een lage snelheid omdat het lichaam nog niet toe is aan een hogere snelheid. Conditioneel is dit vaak ook niet mogelijk. Naarmate de persoon meer hardloopt, hoe hoger de gemiddelde snelheid komt te liggen. Voor afvallen wordt 5 tot 7 keer per week hardlopen aanbevolen. Het is mogelijk om de snelheid te verhogen met bepaalde technieken.

Tempo runs

De snelheid die je loopt kan verbeterd worden. Om de snelheid waarmee je loopt te verbeteren zijn tempo runs een goede training. Bij klassieke tempo runs wordt er een warm-up gedaan van 15 minuten, gevolgd door 30 minuten hardlopen op een snel maar comfortabele snelheid, en daarna een cool-down van 15 minuten. Dit wordt dan minimaal 2 keer per week gedaan. Tempo runs verbetert de fitheid van een persoon. Veel hardlopers hebben het cardiovasculaire systeem getraind om zuurstof naar de spieren te brengen. Als het zuurstof daar vervolgens is wordt er niet het maximale uitgehaald. Dat gebeurt wel bij tempo runs.

Interval training

Onderzoeken tonen aan dat hardlopen met korte periodes van hoge intensiteit meer calorieën verbruiken dan hardlopen op een constant tempo. Het effect blijft ook langer werken. Doordat interval trainingen zwaarder zijn dan constante trainingen heeft het lichaam meer tijd nodig om te herstellen. Dit betekent dat het metabolisme voor een langere periode verhoogd blijft. Dit is ook wel bekend als het afterburn effect.

1 uur sporten per sessie

De meeste mensen die beginnen met hardlopen doen dit voor circa een half uur per sessie. Naarmate men gewend raakt aan de oefening breidt men dit uit naar een uur. Als je een uur hardloopt dan heb je een groter voordeel ten opzichte van een half uur. Uit onderzoek blijkt dat het afterburn effect na een uur sporten 5 keer zoveel calorieën verbruikt dan na een half uur sporten. Na een uur heeft het lichaam de reserves bereikt en zijn de energievoorraden al lang helemaal leeg. Het lichaam spreekt dan bijna alleen de vetten op het lichaam aan voor energie. Als je langer sport heeft het lichaam ook meer werk na de tijd. De spiervezels moeten bijvoorbeeld worden hersteld.

Je snelheid bepalen met een hardloophorloge

Als je dan weet in welk tempo je wilt hardlopen, is het natuurlijk zaakje ook aan dit tempo te houden. Dit kun je op gevoel doen, maar dit is natuurlijk niet zo nauwkeurig. Wil je het beter aanpakken, dan kun je aan een hardloophorloge denken. Dit soort sporthorloges heb je in allerlei prijs-soorten. Als je echter puur je tempo wilt weten heb je voor een paar tientjes al een prima hardloophorloge die je helpt met het rennen van de juiste snelheid. De website hardloopcentrum.nl biedt hulp bij het kiezen van een goed hardloophorloge. Beslis niet te snel en kies ook niet te snel voor een al te goedkoop type. Wellicht hebben duurdere soorten opties te bieden waar jij ook wat aan zult hebben. Zeker op het moment dat je wat meer getraind raakt en bijvoorbeeld aan wedstrijden mee wilt gaan doen.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.