Oorzaken van pijn bij het hardlopen – en hoe je het verhelpt

Als je fit wil blijven en je conditie goed wil trainen, is hardlopen een hele goede manier. Het is één van de gezondste dingen om te doen, en het geeft voldoening en een goed gevoel.

Voor sommige mensen is het helaas lastig om dit te doen, en om zo hun conditie te trainen. Want als je wilt hardlopen, moet je dit natuurlijk lekker soepel kunnen doen. Je hoeft er niet meteen heel goed in te zijn en het lang vol te kunnen houden, maar je wil dat je het pijnloos kan trainen. Anders wordt het natuurlijk heel vervelend en uitputtend om te doen, en dat is niet vol te houden. Bovendien is door pijn heen sporten geen goed idee.

Oorzaken van pijn bij het hardlopen

Pijn bij het sporten, zowel hardlopen als andere typen sporten, is dus iets heel beperkends een vervelend obstakel voor het verbeteren van je gezondheid. Pijn bij het hardlopen kan vele oorzaken hebben. Soms zit het in je spieren – niet in de zin van gewone spierpijn – maar echt een pijn die je permanent hebt, omdat je spieren bijvoorbeeld heel stijf zijn, of bijvoorbeeld kramppijn na kort hard te hebben gelopen. Stijfheid van je spieren kun je het beste verhelpen met de goede oefeningen en/of goede fysiotherapie, die je helpen om je spieren weer soepeler te laten worden. Een warming-up en strekken is ook heel belangrijk voordat je gaat hardlopen, zo voorkom je blessures en verklein je ook de kans dat je kramp krijgt tijdens het hardlopen. Kramp is natuurlijk ook een supervervelende pijn, en dit wordt veroorzaakt door een tekort aan stoffen voor de desbetreffende spieren. Als je je spieren dus opwarmt en strekt, help je een goede bloed- en stoffentoevoer naar je beenspieren op gang te helpen.

Een tweede oorzaak heeft met pijn in je gewrichten te maken, ook een hele vervelende pijn. Vooral oudere mensen hebben hier last van, doordat het kraakbeen in de gewrichten (de stof die zorgt dat de botten van je gewrichten soepel draaien/bewegen) met de tijd wegslijt. Hierdoor gaat het bewegen dan stroever, en doet het dus veel pijn als je zo intens gaat bewegen zoals bij hardlopen. Je gewrichten kunnen dat niet goed aan, en slijten er heel snel van. Heel pijnlijk wordt het ook, als je kraakbeen zo ver is versleten dat je botten elkaar gaan raken of elkaar gaan schuren. Dan is hardlopen onmogelijk, door de onverdraaglijke pijn. Om dit te verhelpen moet je eerst de desbetreffende gewrichten rust geven. Ze zijn waarschijnlijk versleten doordat er door de tijd heen vaak druk op is gekomen, of ze in een verkeerde houding hebben gezeten. Neem dus eventuele oorzaken van het sneller slijten van je gewrichten weg, en eventuele supplementen kunnen dan helpen bij het herstel van je kraakbeen. Je lichaam gebruikt bepaalde stoffen om kraakbeen weder op te bouwen, zoals hyaluronzuur, glucosamine en chondroïtine. Het gebruik van deze supplementen is bewezen te helpen bij gewrichtspijn. Goede kwaliteit glucosamine en chondroïtine kopen kan ook gemakkelijk online.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *